onsdag 23. september 2009

Essay

Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle saker. Essay kommer fra det franske ordet "essai" som betyr forsøk. Sjangeren fikk sitt navn fra boken "Les Essais" som den franske forfatteren Michel de Montaigne ga ut i 1580. Et essay er personlige og subjektive tekster hvor du på en måte «leker» med et emne.

Det finnes to typer Essay:
- Saksessay
- Personlig essay

Saksessay er når forfatteren av essayet setter saken i sentrum, mens forfatteren er mer i bakgrunnen. Saksessay kalles også formelt essay eller vitenskapelig essay.

Personlig Essay er skrives i jeg-form og handler ofte om egne erfaringer.Essayet er heller ikke ensidig argumenterende eller misjonerende. Ofte er det vanskelig å se hva essayisten ‘egentlig’ mener.

Hvordan skrives et essay:

1. Essayet ligger på flere måter i området mellom kåseriet og artikkelen, og det er viktig å kunne avgrense disse i forhold til hverandre når du skriver essay i skolesammenheng.

2. Det er vanlig at essayet er blitt skrevet for lesarer som har samme bakgrunn og livssyn som forfatteren. Du må altså tenke deg at leseren er en ideell mottaker som vil ha glede og utbytte av å lese essayet ditt.

3. Akkuratt som kåseriet har essayet et sterkt personlig preg. Det er subjektivt, spesielt sammenlignet med artikkelen. Essayet inneholder i større grad subjektive opplevinger og meininger enn artikkelen og bærer preg av at skribenten er på leting etter svar.

4. Essayet er hovedsaklig ekspressivt. Følelser og holdninger til skribenten er tydelige selv når virkemiddelet ironi blir brukt.

5. Unngå åpen argumentasjon. Bruk humor, satire og ironi, men unngå sarkasme. Essayet har som oftest en litt lunere humor enn kåseriet.

6. Essayet krever at du "vandrer i emnet", dvs. at du legger ut på en eller flere tankereiser og fletter inn tankevekkende eller uventet moment. Stikkord: assosiasjoner og digresjoner (sidesprang), men de helsprø innslagene enn gjerne finner i kåseriet hører ikke hjemme her. Husk at den røde tråden igjennom teksten må være der, hvor du har en hovedidé. Assosiasjonene og digresjonene du tar med, kan være alt fra personlige opplevelser til eksempel fra litteraturen og media.

7. Unngå å mate leseren med teskje!

8. Språklig bør du holde deg til normalstil. Innslag av muntlig språk, som ufullstendige setninger, kan forekomme, men som mye annet holder mest til i kåseriet. Overraskende språkbruk i form av gode vendingar er bra og bruke, men unngå klisjéer.

9. Essayet skal ha åpen slutt.

Ingen kommentarer: