torsdag 2. oktober 2008

Renessansen

Tokolonnenotat
Gjenfødelse:
Renessansen betyr gjenfødelse. Ideer og tanker, filosofi og menneskesynet fra Roma og Hellas fødes på ny. Ny stil, filosofi og ny måte å tenke på.

Kirken mister makt:
Marthin Luthers opprør mot pavekirken, en av de viktigste årsakene til at kirken mistet sin makt.

Økonomisk oppgangstid:
De hadde frie market og nye handelsforbindelser.

Individualismen
Dette er en etisk, politisk og sosial filosofi som vektlegger individuell frihet. Sentralt står troen på at hensynet til individets frihet er viktigere enn hensynet til fellesskapet, samt verdier som individuell integritet, selvstendighet, selvrådighet.

Leonardo da Vinci;
Han var en av de største og var en av de viktigste europeisk kultur har fostret. Han var maler, arkitekt og billedhugger. Vitenskapsmann og oppfinner.

Michelangelo:
(1475-1564) Italiensk bildehugger, maler, arkitekt og poet.

Renessansemennesket:
En allsidig begavelse med en glupende appetitt på kunnskap innenfor alle slas emner.

Humanistene:
En elite av lærde folk, de studerte antikkens språk, litteratur og filosofi. De fant deres idealer: Harmoni og likevekt.

Reformasjonen og Martin Luther:
Var en religiøs omveltning fra katolisismen til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet. Martin Luther King utløste denne reformasjonen med sine 95teser . Han var en tysk teolog.

Boktrykkerkunsten og Johann Gutenberg:
Boktrykkerkunsten med løse typer ble først oppfunnet i Song-dynastiets Kina i 1040-årene. Men de kinesiske tegnenes høye antall og intrikate sammensetning forhindret teknikken fra å bli tatt skikkelig i bruk før mange århundrer etter. I Europa ble boktrykkerkunsten oppfunnet på 1400-tallet av tyskeren Johann Gutenberg. Den første «masseproduserte» boka var en bibel han trykket fra 1455. Grunnprinsippene i Gutenberg-prosessen forble vanlig helt til digital setting overtok i siste del av 1900-tallet.

Jeget:
Medlem av et felleskap.

Michel de Montaigne:
Han var en fransk filosof og forfatter, først og fremst kjent for sine sjangeregenskapende essays. Han er opphavsmann til det vi i dag kaller det informale essayet.



Oppgave b)
Blant annet fordi Norge var et lite, fattig land i utkanten av Europa som ble styrt av Danmark på den tiden. Det oppstod noen lærde miljøer da prestene reiste utenlands og ble kjent med humanismen.



Oppgave c)
De skrev bøker om Norge. Peder Clausson Friis skreiv topografiske skrifter om Norge og oversatte Snorres kongesagaer fra norrønt. Absalon Pedersson Beyer skreiv om norsk historie. Han sammenliknet norsk historie med et menneskeliv, og skriver mest om hvordan hverdagslivet til nordmennene er.


Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Renessansen

Ingen kommentarer: